Anak Melayu ada akal untuk berfikir, ada mulut untuk bercakap, ada perasaan untuk diluah, ada ilmu untuk dikongsi dan ada idea untuk dilontar. Blog ini membantu anda merealisasikannya. Daftar sebagai author dengan mengirim e mail kepada sabrimnr@yahoo.com.

Wednesday, January 20, 2010

Perlu serius atasi kegawatan sosial belia Melayu

Sumber: Forum Utusan

DALAM sibuk kita membincangkan mengenai masalah warga asing, kegawatan ekonomi, bencana alam dan pelbagai lagi isu semasa, kita seolah-olah lupa tentang isu yang tidak kurang pentingnya untuk diberi perhatian dan dibincangkan secara serius yang sedang melanda negara kini.

Isunya ialah ‘kegawatan sosial’. Jika masyarakat sedar dan peka dengan keadaan sekitar, ‘masalah sosial’ sedang melanda negara kita. Masalah ini lebih besar akibatnya daripada segala bencana lain yang kita boleh nampak dari mata kasar dan kerosakan fizikal.

Ini kerana, berpunca daripada masalah sosiallah boleh menyebabkan pelbagai lagi cabang-cabang masalah lain akan timbul.

Para muda-mudi Malaysia (terutamanya Melayu) sedang hanyut dengan pelbagai gejala dan ikutan negatif. Jika anda ke taman-taman, pusat membeli-belah mahupun di tempat-tempat awam, remaja lelaki dan perempuan bebas berpegang tangan dan berpelukan.

Ada sesetengahnya berpakaian ‘ala-ala hawaii’ (tutup depan belakang terbuka). Golongan ‘pengkid’ dan ‘nyah’ di mana-mana saja boleh kita temui.

Pelbagai gejala sosial negatif yang melanda Malaysia kini harus dipandang berat oleh kerajaan sebelum Tuhan murka dan menurunkan bala yang tiada taranya.

Menjadi tanggungjawab kita bersama ‘mengambil kisah’ dan mengambil sikap ‘jaga tepi kain orang’ berkenaan segala kemungkaran yang berlaku di sekeliling kita.

Kerajaan Aceh begitu tegas melaksanakan hukum syariah contohnya menguatkuasakan hukuman berpakaian dan hubungan sosial kerana tidak mahu ditimpa bala sebagaimana yang telah berlaku tsunami pada tahun 2004.

Saya tidak menyeru kerajaan menguatkuasakan hukum seperti mana di Banda Acheh, tetapi masyarakat amnya dan kerajaan Malaysia khasnya harus bertindak memikirkan bagaimana hendak mengekang kegawatan sosial yang sedang berlaku dalam masyarakat kita sekarang dengan mengambil kira kesesuaian untuk pelbagai kaum sebagaimana semangat 1Malaysia.

Mungkin dengan cara memperbanyakkan aktiviti sihat yang melibatkan remaja. Kerana golongan inilah yang mudah terpengaruh dengan budaya negatif dan lebih suka mengejar keseronokan tanpa memikirkan kerosakannya.

Namun yang demikian, pelbagai penguatkuasaan dan pemantauan jangka panjang harus dilakukan oleh pihak berkuasa bukan sahaja untuk remaja tetapi untuk seluruh peringkat masyarakat umumnya.

Saya begitu risaukan remaja Melayu Islam yang semakin terhakis identiti diri, dan hanyut dibawa arus kebaratan. Hidup berpaksikan agama dan moral yang baik adalah tunjang utama keamanan sejagat.


Ampang">

1 comment:

J2k said...

Apa yang boleh saya katakan, mulakan pemantauan dari rumah seawal usia kanak-kanak. Bermakna ibu bapa MESTI mengambil tanggungjawab bukan sekadar makan, pakai, pelajaran akademik malah benteng ugama dan sentiasa awasi pergerakan anak2 selagi mereka berada di bawah pengawasan ibu bapa. Jangan biarkan anak-anak berpelesiran selepas waktu maghrib. Insyaallah sedikit sebanyak masalah sosial remaja melayu dapat di bendung.